Tym razem chcę Wam pokazać zamkową kuchnię w czeskiej miejscowości Javornik.
Sam zamek Jansky Vrch w Javorniku został wybudowany przez księcia Bolka I w II połowie XIII w. W 1348 r. przeszedł w ręce biskupów wrocławskich. Jak to bywało z budowlami tego typu, kilkukrotnie był przebudowywany. Obecny wygląd kuchni nadano w XVIII w. a wyposażenie jest mocno zmodernizowane i pochodzi z lat 20. XX w.
Na co dzień w kuchni pracowały 2 osoby: kucharka i gospodyni. Od święta lub w czasie prac letnich zatrudniano dodatkowe kucharki z miasta. Wtedy zapewne ogrom pomieszczenia (na moje oko co najmniej 40 m2) nabierał sensu. Dwóch rzeczy z pewnością można pozazdrościć: miejsca do przechowywania i blatu roboczego 🥰
Zaraz za zamkową kuchnią znajdowała się przechowalnia – pomieszczenie w którym przygotowywano i przechowywano potrawy. Kolejnym pomieszczeniem była jadalnia dla służby, przez którą wnoszono potrawy. Oprócz stołu jadalnianego znajdowały się tu także np. naczynia związane z serwowaniem potraw.
Na poniższych zdjęciach kuchni
możecie zobaczyć m.in. piec i lodówkę, sprzęty kuchenne (np. cedzaki, patelnie, młynki),
naczynia, dzbanki a także książki kucharskie.
Kolejne dwa zdjęcia przedstawiają przechowalnię, ostatnie – jadalnię dla służby.
A może zastanawiasz się czy warto projektować wnętrza przed remontem? Zanim pójdziesz „na żywioł” sprawdź czym ryzykujesz 😉