Mała kuchnia – 14 sposobów na urządzenie

Kuchnia to – obok łazienki – jedno z najtrudniejszych wnętrz do zaprojektowania. Projektant(ka) musi zaaranżować kuchnię w niezwykle przemyślany sposób, by maksymalnie ułatwić nam codzienne korzystanie z niej. Nie można przy tym zapomnieć o estetyce. Sprawy komplikują się jeszcze bardziej, kiedy mamy do dyspozycji malutkie wnętrze. A ponieważ jakiś czas temu pytaliście o sposoby na małą kuchnię, to dzisiejszym wpisem odpowiem na Wasze „pytanie o projektowanie” 😊

Wpis "Mała kuchnia" to odpowiedź na Wasze "Pytanie o projektowanie", które co poniedziałek możecie zadać na moim Instagramie i Facebooku

Mała kuchnia – mało blatu

W małych kuchniach podstawową bolączką jest brak blatu roboczego. Potrzebujemy go minimum 2 metry (niezastawionej powierzchni, na której będziemy przygotowywać posiłki). Jeśli nie mogę wygospodarować tego miejsca w standardowy sposób, korzystam z:

  1. blatów w szufladzie;
  2. składanych stolików (montowanych do ściany lub na kółkach);
  3. stołów w szufladzie.

źródła: PEKA; IKEA; MEBLIVO; IKEA; ALLEGRO; KESPER; TCO GROUP

Mała kuchnia – mało miejsca do przechowywania

W małej kuchni trudno wygospodarować wystarczająco dużo miejsca na przechowywanie. Moim sposobem na ten problem jest szukanie miejsca w pionie:

  1. zabudowa meblowa do sufitu – i to nie tylko w formie słupków (np. z piekarnikiem), ale także w odniesieniu do szafek wiszących. W zależności od wysokości kuchni, możemy zastosować jeden rząd wysokich szafek lub dwa rzędy niższych. Na samej górze możemy schować rzadziej używane rzeczy. Osobiście lubię, kiedy górny rząd jest głębszy (60 cm) od dolnego (40 cm) – wygląda to ciekawiej i daje więcej miejsca do przechowywania. Wyciągając zabudowę aż do sufitu, nie tylko zyskujemy miejsce do przechowywania ale redukujemy wolną przestrzeń nad szafkami, gdzie lubi zbierać się brud. A komu chce się tam co chwilę sprzątać… 😅
Szafki do sufitu nie tylko dadzą sporo miejsca do przechowywania, ale także ochronią kuchnię przed gromadzeniem się brudu

źródła: CANVA; WIZPLA; KOMODO

  1. szuflady w cokołach – aby były funkcjonalne muszą mieć przynajmniej 15 cm wysokości, możemy tam pochować rzadziej używane rzeczy, np. blachy do pieczenia;
w szufladach ukrytych w cokołach możemy schować rzadziej używane rzeczy

źródła: ŁADNY DOM; INTERIO; URZĄDZAMY.PL

  1. ścianki zablatowe – jeśli odsuniemy szafki od ściany, to na ścianie możemy zamontować płytkie szafeczki (15 cm), w których bez problemu zmieścimy np. przyprawy, kubki, czy drobne akcesoria kuchenne;
ścianka zablatowa to dobry pomysł na wygospodarowanie dodatkowego miejsca do przechowywania w małej kuchni

źródło: KUCHENNY.COM

  1. relingi i listwy nadblatowe – to sposób na wykorzystanie przestrzeni nad blatem do zawieszenia akcesoriów kuchennych czy np. ziół w doniczkach. Minusem tego rozwiązania jest wrażenie zagracenia kuchni, ale to już rzecz gustu i stylistyki 😉

źródło: CANVA; PEKA; ZOBAL

  1. półki nablatowe – pozwalają wykorzystać przestrzeń w pionie, półka na mikrofalę pozwoli nie tylko na ustawienie rzeczy wokół mikrofali ale także na zachowanie przestrzeni wentylacyjnych wokół sprzętu;

źródło: BRW; LEROY MERLIN; EMPIK; BRW

  1. płytkie szafki – to rozwiązanie do kuchni o szerokości ok. 180-200 cm: jest to za mało na pełnowymiarową kuchnię dwurzędową (tu potrzebujemy 2×60 cm na dwa rzędy szafek i 120 cm odstępu między nimi). Wystarczy natomiast na jeden rząd standardowych szafek 60 cm + rząd szafek ok. 30 cm (i zostaje 90-120 cm na swobodne poruszanie się);
drzięki płytkim szafkom nawet w wąskiej kuchni możemy uzyskać dodatkowe miejsce do przechowywania

źródło: PINTEREST1; PINTEREST2

  1. urządzenia wielofunkcyjne – dzięki nim zaoszczędzimy miejsce, ale nie stracimy funkcji. Np. piekarnik z funkcją mikrofali, zlewozmywak z dodatkowymi akcesoriami, bateria z filtrem wody…

źródło: MEDIA EXPERT piekarnik Samsung; PRIMAGRAN zlew podwieszany

  1. akcesoria ułatwiające przechowywanie – różne pojemniki i przegródki, które pomogą utrzymać porządek. Wieszaki na pokrywki możemy zamontować na wewnętrznej stronie frontów szafek – wykorzystamy do przechowywania także fronty. Listwa na noże, którą zawiesimy nad blatem czy pojemniki wysuwane na szynie też mogą się sprawdzić;

źródło: TECH LED; KULINA; EMPIK; IKEA, CANVA

Estetyka

Małą kuchnię łatwo zagracić i stworzyć w niej wrażenie chaosu czy wizualnej ciężkości. Aby tego uniknąć stosuję:

  1. witryny i otwarte półki – oczywiście z umiarem, żeby nie eksponować zbyt wielu elementów, ale zastosowanie witryny lub 2-3 otwartych półek między szafkami nada kuchni wizualnej lekkości. Musimy jednak pamiętać, by ich nadmiernie nie zastawić;
  2. różną kolorystykę szafek wiszących – jeśli projektuję dwa rzędy szafek wiszących, to staram się w jednym zastosować inny kolor. Dzięki temu nie jest zbyt nudno i płasko. Z ilością kolorów nie należy jednak przesadzać, by ich mnogość nie stworzyła wrażenia chaosu;
  3. jasne kolory, powierzchnie odbijające światło, dobre oświetlenie – to kolejne czynniki, które pomogą uzyskać więcej lekkości i wizualnie nieco powiększą małą kuchnię. Albo przynajmniej jej nie pomniejszą 😅
witryny i otwarte półki pozwolą odciążyć wizualnie wnętrze małej kuchni

źródło: CANVA

A może ciekawi Cię oświetlenie przytulnych wnętrz?


Jeśli chcesz skorzystać z mojej pomocy
w zaprojektowaniu Twoich przytulnych wnętrz,
to zapraszam do wypełnienia krótkiej 👉
ankiety
– w odpowiedzi otrzymasz ofertę dopasowaną do Twoich potrzeb.

Ankieta projektowa to narzędzie służące do poznania potrzeb i oczekiwań Klienta


W tej samej kategorii: